pondělí 19. ledna 2015

Jídelníček 28. (12.1. - 18.1.) - Nultý týden s WHOLE 30

Celých sedm dní jsem jel téměř naplno dle instrukcí pro WHOLE 30. Jediné, čím jsem je porušoval, bylo přílohy brambory a rýže plus lehčí porce obilovin v podobě tortil, trochy chleba a obalování řízků.


Rozhodl jsem se, že do WHOLE 30 nešlápnu jen tak rovnou, bez stabilizovaných návyků a zároveň nevybaven zásobou dobrých paleo receptů. To první se mi daří - sladkosti a cukr jsem omezil na minimum. Ve všem ostatním je jídelníček velmi dobrý, až na přílišný vliv obilovin. Plus pochopitelně brambory a rýže coby přílohy.

S pořádným repertoárem receptů mám nyní taky vystaráno. Pořídil jsem si vynikající a hlavně z hlediska mizerně vařícího muže i jednoduchou kuchařku DOBŘE ŽIVENI od Melissy Joulwan, kterou doporučují samotní strůjci WHOLE 30, Dallas a Melissa Hartwigovi.

Svůj nultý týden dle "ošizeného" WHOLE 30 jsem schválně jednou porušil při testování oblíbené indické kuchyně. V minulotýdenním povídání jsem se vyzpovídal z negativního dopadu přílišného množství koření. Kořením přesycená indická kuchyně mi ale nikdy nedala jasný signál, že je problémemem právě ona - když tedy nepočítám neinvazivní šťouchance v podobě nadměrného pocení při její konzumaci a mnohahodinovém kynutí po dojezení posledních soust.

Tentokrát čistě indický oběd proběhl v prostředku týdně, který celý probíhal v duchu pojídání pouze maso + vejce + zeleninu + lehčí přílohy. Nijak jsem nekořenil a relativně málo solil. Indie za této konstelace znamenala okamžitý pocit přesolení organismu a večer velké problémy s pálením při vylučování papání z těla. Navíc už při samotné konzumaci mi to koření dělalo slušné problémy a prostě jsem jej na jazyku cítil víc, než kdy jindy. Dokonce jsem celý oběd musel prolévat 0,5l dávkou čisté vody, abych vše mohl dojíst. Takže potud s mým experimentem ohledně špatného vlivu silně kořeněných jídel.

 Celý týden jsem měl vynikající pitný režim - v průměru 4l tekutin denně, stávající výhradně z čisté vody a bylinkových čajů.Tohle, ve spojení se stravou, v níž absentovalo koření a sůl, vedlo k úbytku váhy. Minulý týden jsem se potácel v rozmezí 103 až 105kg - tentokrát to bylo mezi 101 - 103kg. Takže vlastně úbytek až 4kg, aniž bych jakkoliv upravil velikost porcí a změnil fyzickou zátěž.

Žádné komentáře: