Všechny ostatní příspěvky na tomto blogu jsou psány s výhledem na pozdější zkompletování v rámci napsání knihy. Většinu textů sdílím i na facebook, protože prostě rád píši i pro jiné. Jsou veřejné.
Ne tak nově zvniklá rubrika POZNÁMNÍČEK. Sem si totiž budu zapisovat myšlenky, které mně tak porůznu napadají na záchodě, v metru, před spaním, na cestách ... a z nichž nechci mít regulerní blogerské články. Zařadím si je až později do širšího kontextu s jinými texty ... Dík za pochopení :-)
1.
Když jsem běžel svůj první maraton, měl jsem načteno jak běhají indiáni kdesi v jižní americe. Znal jsem mraky úplně zbyečné teorie, načetl kvanta informací o různých běžeckých stylech, ale nikdo mi neporadil, že k tomu, abych doběhl do cíle, potřebuji průběžně doplňovat obyčejnou sůl abych neměl křeče a neodpadl v třičtvrtě cesty.
Zhruba takhle to funguje se vším. Žijeme v době, kdy jsme zahlceni spoustou informací - mnohdy nekvalitními (viz můj text Příliš mnoho nekvalitních informací kolem nás), pak o tom příliš přemýšlíme, zahltíme sami sebe a zblbneme. Mnoho vědění škodí, některé věci je dobré dělat aniž bych nutně musel vědět dopodrobna jak vlastně fungují.
2.
Kupčení s cukry
Viděl jsem na stream.cz díl Jídlo s.r.o věnovaný výrobě cukru z řepky olejné, z nějž jsem zjistil, že rozdíl mezi bílým cukrem a hnědým cukrem není z hlediska živin žádný. Hnědý je neumytý bílý ...
Hnědý je ale často dražší. Bývá propagován jako něco lepšího, zdravějšího, víc BIO ... proč to tak je? Jednoduše proto, že někdo chce vydělat víc peněz, tak záměrně vyzdvyhuje neexistující NADkvality obyčejné věci. Takhle to přeci taky funguje i v mnoha jiných ohledech. Všude jsme pod vlivem médií, reklam, jiných manipulujících lidí.
Stejné jako s hnědým cukrem je to u nás i s glorifikací kukuřičného sirupu. V Americe jde o nejběnější sladidlo, prootže je u nich nejlevnější - v Česku je tendence jej opět vyzdvyhovat za účelem mastného zpeněžení "něčeho extra, zde nedostupného" :-)
To samé platí o českých vlašských ořeších versus dovážené dražší pekanové ořechy ...
Žádné komentáře:
Okomentovat